8 februari

Avondopenstelling Singer Laren: Kees van Dongen

Laren | 18:00 uur

Prikkelarme avondopenstelling Kees van Dongen
Op woensdag 8 februari 2023 openen we onze deuren om 18.00 uur voor een prikkelarm museumbezoek. De bezoekersaantallen en prikkels worden daarbij zoveel mogelijk beperkt. Kaartjes worden vooraf online verkocht, zodat we de aantallen kunnen beperken en spreiden over de avond.

Voor wie?
Als je prikkelgevoelig bent door bijvoorbeeld autisme, NAH, burn-out, long-covid, depressie of ziekte is museumbezoek tijdens reguliere openingstijden soms niet mogelijk. Voor deze mensen organiseren wij een prikkelarme avond openstelling. Een prikkelarme openstelling voor families is op zondag 2 april.

Wat kun je verwachten?
* Openstelling na reguliere openingstijden (18.00 – 20.30 uur)
* Rustige entree via Villa de Wilde Zwanen
* Weinig mensen
* Twee rustruimtes
* Bankjes in bijna elke museumzaal
* Krukjes om mee te nemen op zaal
* Behulpzaam personeel met herkenbare button
* Geluidsdempende koptelefoons
* Koffie en thee in de rustruimte
* Gratis audiotour voor eigen device

Tentoonstelling Kees van Dongen
Het is een van de publiekslievelingen van Singer Laren: Het blauwe hoedje van Kees van Dongen (1877-1968). Anna Singer, stichter van het Larense museum, krijgt het doek cadeau van Hein Siedenburg als dank voor haar geldelijke steun ten tijde van de Van Dongen-tentoonstelling in 1937. Het blauwe hoedje vormt de directe aanleiding om in Singer Laren een tentoonstelling te wijden aan een van de grootste Nederlandse modernisten.

“Let maar op, ik ga beroemd worden.” Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen uit Delfshaven. Hij krijgt gelijk en groeit uit tot een van de meest bekende kunstenaars van de twintigste eeuw, samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso. De tentoonstelling die Singer Laren organiseert in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, belicht het prille begin van Van Dongens loopbaan en zijn doorbraak in Parijs kort na 1900. Er zijn prominente bruiklenen te zien uit binnen- en buitenland.

Kees van Dongen behoort tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 artistieke vernieuwing zoeken in Parijs. Daar omarmt hij de avant-garde. In 1905 nodigt Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. In het vrije Montmartre bevindt Van Dongen zich in het centrum van vernieuwing. In deze omgeving – in het voetspoor van Van Gogh – ontwikkelt hij zich tot schilder van figuur en vernieuwer door kleur en toets. Naast talent en authenticiteit, bezit Van Dongen bovenal een scherp gevoel, durf en artistieke ambitie.

Event informatie

Datum: 8 februari 2023

Aanvang: 18:00 uur

Eindtijd: 20:30 uur (geschat)

Kosten: € 5,-

Type activiteit: Geheel prikkelarm
Genre: Museum
Faciliteiten: Geluiddempende koptelefoons, Prikkelarme audiotour, Prikkelarme horeca, Rolstoelvriendelijk, Rustige ontvangst, Rustruimte, Stilteruimte

Locatie informatie

Singer Laren
Oude Drift 1
1251 BS Laren

Telefoon: 035 5393939

Bereikbaar: ma t/m vrij 09:30 - 17.00 uur

Bereid je voor op het bezoek

Meer evenementen van deze locatie

2 apr: Ochtendopenstelling Singer Laren: Kees van Dongen