19 augustus

Ochtendopenstelling Menyala – de buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe

Assen | 09:00 uur

Tijdens de reguliere openingstijden kan een museumbezoek enorm vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Het is daarom op bepaalde momenten mogelijk om de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe op een prikkelarme manier te bezoeken. 

De tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe laat nét een ander licht schijnen op de Molukse geschiedenis dan hoe we die doorgaans kennen. Na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië komen grote groepen Molukkers naar Nederland. Van de bijna 13.000 Molukkers die in 1951 aankomen, belanden er zo’n 3.000 in Drenthe. De meesten jong en vol toekomstdromen. De tentoonstelling Menyala – Maleis voor ‘schitteren’ – vertelt aan de hand van honderd voorwerpen, video’s, foto’s en spoken word over de pijn en het verdriet, maar ook over de ambities en idealen. Het belicht het gevoelige verleden met de rauwe randen, maar juist ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. Bij het maken van de tentoonstelling werkte het museum samen met zeven Molukse jongeren met roots in Drenthe. Zij doken in de Molukse geschiedenis en gingen op zoek naar bijzondere voorwerpen en verhalen.

Tijdens prikkelarme openstellingen laten we slechts een beperkt aantal bezoekers toe. Ook dimmen we de verlichting. Bevat een tentoonstelling geluiden of muziekfragmenten, dan zetten we die uit. Op deze manier ontstaat er een rustige omgeving om het museum met zo min mogelijk omgevingsprikkels te beleven. Daarnaast is alle aanwezige medewerkers gevraagd om een zeer terughoudende, maar wel gastvrije houding aan te nemen. Ze spreken de bezoekers alleen op verzoek of bij calamiteiten aan. Op deze manier ontstaat er een rustige omgeving om de schilderijen met zo min mogelijk omgevingsprikkels te beleven.

In de tentoonstelling is een speciale ruimte gecreëerd waar je even tot rust kunt komen. Voor wie dat prettig vindt, zijn er oordoppen af te halen bij onze Infobalie. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen koptelefoon mee te nemen. Als extra service is er een museumdocent bij de tentoonstelling aanwezig die op verzoek meer kan vertellen over de objecten.

Let op! Momenteel zijn we in verbouwing en kunnen we niet aan alle voorwaarden voor een prikkelarm bezoek voldoen. Houd er ook rekening mee dat het prikkelniveau in de oudbouw hoger ligt dan in de nieuwbouw waar doorgaans de prikkelarme openstelling plaatsvindt. We streven er echter naar om uw bezoek zo comfortabel mogelijk te maken en zullen ons best doen om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Bedankt voor uw begrip.

Event informatie

Datum: 19 augustus 2023

Aanvang: 09:00 uur

Eindtijd: 10:15 uur (geschat)

Kosten: €5,-

Type activiteit: Geheel prikkelarm
Genre: Museum
Faciliteiten: Rolstoelvriendelijk, Rustige ontvangst, Rustruimte, Stilteruimte

Locatie informatie

Drents Museum
Brink 1
9400 AC Assen

Telefoon: 0592 - 377 773

Bereikbaar: dinsdag t/m zondag 10:00 - 18:00

Bereid je voor op het bezoek

Meer evenementen van deze locatie

17 jun: Ochtendopenstelling Menyala – de buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe